Facebook Google plus YouTube Instagram

Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej i fakturowaniem

Treść szkolenia

1 Przepisy prawne związane z zawodem sprzedawcy. BHP oraz higiena w miejscu pracy.

  • Zasady i przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych kasjera – sprzedawcy
  • zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia w miejscu wykonywania czynności zawodowych
  • odpowiedzialność indywidualna i zbiorowa sprzedawców

2 Techniki sprzedażowe i obsługa klienta

  • autoprezentacja i savoir-vivre w miejscu pracy
  • zasady profesjonalnej obsługi klienta, komunikacja z trudnym klientem
  • szuka sprzedawania – sekwencja SELL
  • prawa konsumenta na rynku, reklamacja

3 Elementy towaroznawstwa handlowego

  • Towar jako przedmiot handlu, klasyfikacja towaroznawcza towarów
  • przepisy prawa dotyczące znaków jakości towarów, zasady kontroli wyrywkowej towarów
  • zasady odbioru ilościowego i jakościowego towarów, postępowanie wyjaśniające niezgodności dostawy i zamówienia
  • zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zagarnięciem
  • normy towarowe oraz normy jakości związane z przechowywaniem i konserwacją towarów
  • zasady oznakowania towarów i opakowań
  • aktualnie obowiązujące przepisy prawa dotyczące jakości sprzedawanych towarów
  • normy jakości sprzedawanych towarów, kontrola towarów przeznaczonych do sprzedaży
  • system HACCP w placówkach handlowych

4 Wykonywanie operacji rachunkowo-kasowych

  • zasady dokonywania inkasa, rozliczania należności, zabezpieczania i odprowadzania utargów.
  • rodzaje dowodów sprzedaży, zasady ich sporządzania i przechowywania
  • zasady funkcjonowania podatku VAT – obowiązujące stawki podatku VAT w zależności od rodzaju towaru; obliczanie podatku VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami
  • dokumentowanie sprzedaży z zastosowaniem programów sprzedażowych typu FAKTURKA
  • (dokumenty potwierdzające sprzedaż – WZ, faktura VAT, rachunek, faktura korygująca i inne dokumenty dotyczące obsługi klienta w różnych formach sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa)
  • inkaso należności

5 Zasady użytkowania i obsługi kas fiskalnych

  • podstawy prawne użytkowania i stosowania kas fiskalnych na terenie RP
  • budowa kasy fiskalnej, wdrożenie kasy fiskalnej do obrotu
  • kasa fiskalna jako narzędzie kontroli
  • likwidacja kasy fiskalnej
  • wymiana papieru w kasie fiskalnej, włączanie i wyłączanie kas fiskalnych
  • sprzedaż na kasie fiskalnej po kodzie towarowym
  • wyszukiwanie w bazie kasy danych numerów PLU
  • zakończenie paragonów różnymi formami płatności (gotówka, przelew, karta kredytowa, czek, bon, talon)
  • stornowanie – storno pośrednie, bezpośrednie, anulacja całego paragonu
  • wpłacanie i wypłacanie w kasie fiskalnej
  • raportowanie w kasach fiskalnych, wykonanie rozliczeń dziennych
  • sprzedaż za pomocą klawiszy bezpośrednich, czytnika kodów kreskowych

6 Formy i zasady płatności bezgotówkowej, stacjonarne i mobilne terminale płatnicze

  • zasady inkasowania należności i sposoby rozliczeń finansowych (gotówka, przelew, karta płatnicza, karta kredytowa, czek, bon, talon)
  • dokumenty związane z rozliczeniem należności , raportowanie i rozliczanie utargu

Razem w ramach kursu 60 godzin dydaktycznych 

Zapewniamy: 

  • indywidualną pracę z komputerem i różnego typu kasami fiskalnymi w grupie 6-10 osobowej
  • materiały edukacyjne
  • doskonałą kadrę szkolącą
  • atrakcyjną cenę szkolenia – od 10 zł za godzinę dydaktyczną oraz dogodne warunki płatności
  • Zaświadczenie ukończenia kursu na podstawie Rozporządzenia MEN z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – Dz.U. z 2014r., poz.622 oraz na podstawie Rozporządzenia MPiPS z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy – Dz.U. z 2014r. poz.667.