Facebook Google plus YouTube Instagram

Kasjer handlowy

Treść szkolenia

1. Przepisy prawne związane z zawodem kasjera. BHP oraz higiena w miejscu pracy.

  • Zasady i przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych kasjera.
  • zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia w miejscu wykonywania czynności zawodowych
  • odpowiedzialność indywidualna i zbiorowa sprzedawców

2. Zasady użytkowania i obsługi kas fiskalnych

  • podstawy prawne użytkowania i stosowania kas fiskalnych na terenie RP
  • budowa kasy fiskalnej, wdrożenie kasy fiskalnej do obrotu
  • kasa fiskalna jako narzędzie kontroli
  • likwidacja kasy fiskalnej
  • wymiana papieru w kasie fiskalnej, włączanie i wyłączanie kas fiskalnych
  • sprzedaż na kasie fiskalnej po kodzie towarowym
  • wyszukiwanie w bazie kasy danych numerów PLU
  • zakończenie paragonów różnymi formami płatności (gotówka, przelew, karta kredytowa, czek, bon, talon)
  • stornowanie – storno pośrednie, bezpośrednie, anulacja całego paragonu
  • wpłacanie i wypłacanie w kasie fiskalnej
  • raportowanie w kasach fiskalnych, wykonanie rozliczeń dziennych
  • sprzedaż za pomocą klawiszy bezpośrednich, czytnika kodów kreskowych

3. Formy i zasady płatności bezgotówkowej, stacjonarne i mobilne terminale płatnicze

  • zasady inkasowania należności i sposoby rozliczeń finansowych (gotówka, przelew, karta płatnicza, karta kredytowa, czek, bon, talon)
  • dokumenty związane z rozliczeniem należności , raportowanie i rozliczanie utargu

Razem w ramach kursu 15 – 30 godzin dydaktycznych

Zapewniamy: 

  • indywidualną pracę z różnego typu kasami fiskalnymi w grupie 6-10 osobowej
  • materiały edukacyjne
  • doskonałą kadrę szkolącą
  • atrakcyjną cenę szkolenia – od 10 zł za godzinę dydaktyczną oraz dogodne warunki płatności
  • Zaświadczenie ukończenia kursu na podstawie Rozporządzenia MEN z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – Dz.U. z 2014r., poz.622 oraz na podstawie Rozporządzenia MPiPS z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy – Dz.U. z 2014r. poz.667.